> Voliotaki: Το μεγάλο μυστικό – Ο επόμενος τοίχος του τάφου της Αμφίπολης απαντάει στα ερωτήματα

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Το μεγάλο μυστικό – Ο επόμενος τοίχος του τάφου της Αμφίπολης απαντάει στα ερωτήματα


- “Οι “Καρυάτιδες” του τάφου στον λόφο Καστά δείχνουν ότι ο νεκρός ήταν βασιλιάς”
- Κρατούν την ανάσα τους οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη μετά τα εντυπωσιακά ευρήματα
- Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί

Τα ευρήματα καθημερινά δεν σταματούν να εκπλήσσουν όχι μόνο τους ειδικούς που έχουν αναλάβει την ανασκαφή, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα καθώς αποτελούν στοιχεία μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο και γι' αυτού του είδους τα μνημεία.

Μετά από δύο διαδοχικούς διαφραγματικούς τοίχους οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι να περάσουν στον επόμενο θάλαμο. Ένα βήμα πριν το κύριο τμήμα του τάφου στην Αμφίπολη.


Τα ευρήματα ως τώρα και στους δύο πρώτους τοίχους κάνουν τους αρχαιολόγους να κρατούν την ανάσα τους για το τι μπορεί να κρύβεται μερικά μόλις βήματα μπροστά τους.
Οι Σφίγγες αρχικά εντυπωσίασαν, αλλά ακόμη και αυτά τα αγάλματα με μέγεθος σχεδόν όσο ένας ενήλικας επισκιάστηκαν από τα ευρήματα του δεύτερου τοίχου. 
Οι δυο κόρες που αποκαλύφθηκαν πλήρως τα τελευταία 24ωρα άλλαξαν τα δεδομένα.


Δεν είναι μονάχα η καλλιτεχνική τους τελειότητα. Η ίδια τους η ύπαρξη είναι ένα μήνυμα για πολλούς. Καρυάτιδες αυτού του τύπου δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλο μακεδονικό τάφο. Κανένας άλλος μακεδονικού τύπου τάφος δεν έχει αυτό το μέγεθος, κανείς άλλος δεν είχε στην κορυφή του έναν λέοντα πέντε μέτρων... 
Οι Καρυάτιδες όμως έχουν μια ειδική σημασία.
Το μοναδικό άλλο μνημείο όπου παρουσιάζονται αναλόγου τύπου γλυπτά είναι το Ερέχθειο της Αθήνας. Ένα κτίσμα που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά επί της ουσίας ήταν το ταφικό μνημείο για τον μυθικό βασιλιά της Αθήνας τον Κέκροπα.


Ποιος μυθικός βασιλιάς της Μακεδονίας είναι ενταφιασμένος λοιπόν στην Αμφίπολη και με συμβολικό τρόπο οι κατασκευαστές των τίμησαν με τόσο ξεχωριστά σύμβολα στον τάφο του; 
Είναι ένα ερώτημα που έρχεται στα στόματα όλων όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ανασκαφές.


Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που λένε πως ακόμη δεν είδαμε τίποτε. Οι δύο τοίχοι που έχουν αποκαλυφθεί και έχουν αφήσει τους πάντες άφωνους δεν είναι παρά ... η αρχή. Ο συμβολικός προθάλαμος πριν το κυρίως μνημείο το οποίο αναμένεται ακόμη πιο λαμπρό και πλούσιο όσο η αρχαιολογική σκαπάνη προχωράει προς το εσωτερικό του...