> Voliotaki: Σχόλιο για τη τοποθέτηση του κ.Μουλά, \"Η λειτουργία ΕΑΚ και όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου Βόλου

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Σχόλιο για τη τοποθέτηση του κ.Μουλά, \"Η λειτουργία ΕΑΚ και όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου Βόλου

Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε τη τοποθέτηση του κ.Μουλά (http://voliotaki.blogspot.gr/2014/07/blog-post_603.html

για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το αυθαίρετο κλείσιμο του Εθνικού Σταδίου Βόλου από την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης μας τις ώρες των προπονήσεων της.

Στη τοποθέτησή του ο κ.Μουλάς αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα από το πως
ξεκίνησε, τις καταγγελίες δηλαδή αθλούμενων που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο στάδιο, και το ξεκινάει κατευθείαν με σχολιασμό των δηλώσεων του κ.Μαβίδη, προσπαθώντας να μεταφέρει το θέμα από τη πραγματική του διάσταση, το αυθαίρετο κλείσιμο δηλαδή του σταδίου, σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της πρώην και της νέας Δημοτικής Αρχής, κάτι που ας το καταλάβει, είναι άσχετο με το θέμα, καθώς οι πολιτικές κόντρες ή τεχνητές "κόντρες", δεν ενδιαφέρουν το αθλούμενο κοινό.

Όπως απαντάει ο κ.Μουλάς αφήνει προς δημιουργία εντυπώσεων να εννοηθεί πως το όλο θέμα είναι η δήλωση του κ.Μαβίδη, και όχι όσα συνέβησαν τη τελευταία βδομάδα στο ΕΑΚ. 

Για την ιστορία, ο κ.Μαβίδης δεν είπε κάτι το καινούργιο ή κάτι το αρνητικό, παρά ανέφερε το αυτονόητο και αυτό που ισχύει, ότι πρόσβαση στο στάδιο έχουν και πρέπει να έχουν οι αθλούμενοι συμπολίτες μας όποτε το επιθυμούν. Αυτό άλλωστε υπέγραψε και η ομάδα ξεκάθαρα πέρυσι, όταν υπογράφηκε το παραχωρητήριο του γηπέδου από τον Δήμο. Ας το σεβαστεί και η ομάδα και ο κ.Μουλάς.

Δυστυχώς η τοποθέτηση του κ.Μουλά αυξάνει τα ερωτηματικά για το κατά πόσο σκοπεύει η νέα Δημοτική Αρχή να υπηρετήσει τον πολίτη, και δικαιώνει όσους φοβούνται ότι σκοπός της δεν είναι η προάσπιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά οι παράλογες απαιτήσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας να οικειοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το ΔΗΜΟΣΙΟ στάδιο.

Για να επιχειρηματολογήσει ο κ.Μουλάς υπέρ των θέσεων που φαίνεται να υπερασπίζεται, χρησιμοποιεί ανυπόστατες αναφορές για δημιουργία εντυπώσεων ότι "ο καθένας θα έκανε, ότι ήθελε και όποτε ήθελε, με κινδύνους τραυματισμών ανύποπτων αθλητών ή αθλουμένων, προστριβές μεταξύ σωματείων και αθλουμένων πολιτών και τελικά ένα πελώριο αλαλούμ". Ας μας εξηγήσει που τα είδε όλα αυτά. Πληροφοριακά, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί ποτέ στο στάδιο. 

Αλλά ούτε και θα ήταν σε θέση να το γνωρίζει, καθώς δυστυχώς ελάχιστες φορές το έχει επισκεφθεί αν το έχει επισκεφθεί, μια και δεν έτυχε σε κανένα από εμάς να τον δούμε, αν και βρισκόμαστε σχεδόν καθημερινά σε αυτό. Για τις εντυπώσεις λοιπόν, ας μην αναφέρει ό,τι να είναι για ανύπαρκτα αλαλούμ. Αν παρ'όλα αυτά επιμένει, ας μας πει που είδε ή ποιος του είπε για αλαλούμ. Τον καλούμε να έρθει οποιαδήποτε μέρα θέλει στο στάδιο και να καθίσει μερικές ώρες, για να διαπιστώσει ποια είναι τα αλαλούμ στα οποία αναφέρεται. Θα δει πως όλα κυλούν αρμονικά,

  όπως συμβαίνει στο στάδιο επί χρόνια και δεκαετίες τώρα. Ποδοσφαιριστές, αθλητές πολλών αθλημάτων, και αθλούμενοι, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα μεταξύ τους και ο καθένας σέβεται τη δραστηριότητα του άλλου.

Εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το στάδιο αναμφισβήτητα χρήζει πολλών βελτιώσεων, άσχετων από τα αλαλούμ που επικαλείται ο κ.Μουλάς, καθώς χρειάζεται να τηρούνται κανόνες που έχουν ατονήσει (πχ να αποθαρρύνονται περιπατητές να χρησιμοποιούν τους πρώτους διαδρόμους, γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους να παίξουν κλπ). 

Αυτά συμβαίνουν λιγοστές φορές, και θα χαρούμε πολύ αν η νέα Δημοτική Αρχή δώσει τέλος σε αυτά ορίζοντας λογικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια όλων, και την εύρυθμη προπόνηση αθλητών και αθλούμενων. Όλοι θα χαρούμε στη περίπτωση που διορθωθούν αυτά τα όποια κακώς κείμενα. Αλλά ας μην εμπλέκονται αναφορές για ανύπαρκτα αλαλούμ, ως λόγος για αποκλειστική παραχώρηση του σταδίου σε οποιαδήποτε ομάδα για συγκεκριμένες ώρες.

Η αναφορά του κ.Μουλά για το κολυμβητήριο και άλλους αθλητικούς χώρους είναι άστοχη, καθώς σε αυτούς ο χώρος προπόνησης των ομάδων είναι κοινός, ενώ στο στάδιο είναι διαφορετικός: κουλουάρ για τους αθλούμενους, χλοοτάπητας για τους ποδοσφαιριστές. 

Του διαφεύγει επίσης ότι όλα τα σωματεία της πόλης μας που χρησιμοποιούν τους χώρους είναι ερασιτεχνικά και ως επί το πλείστον απαρτίζονται από Βολιώτες αθλητές, αντίθετα από τη ποδοσφαιρική ομάδα που είναι (και καλά κάνει) επαγγελματική, και με ποδοσφαιριστές ως επί το πλείστον μη Βολιώτες που ανά ελάχιστα χρόνια αγωνίζονται σε άλλες πόλεις ή και χώρες. 

Ας δώσει λοιπόν βαρύτητα στους συμπολίτες μας που πάντα ήταν, είναι και θα είναι εδώ, και τους ενδιαφέρει ένα και μόνο, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όποτε μπορούν και ευκαιρούν, σε αυτό που πληρώνουν, στο Εθνικό Στάδιο Βόλου. 

Αν η επαγγελματική ομάδα ενοχλείται από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι δικό της θέμα, και οι εκλεγόμενοι από τους πολίτες δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρέ

 πει να είναι αμερόληπτοι, και να μην υπηρετούν κάθε παράλογη απαίτηση οποιασδήποτε ΠΑΕ.

Τέλος, θα θέλαμε ο κ.Μουλάς να διευκρινίσει τι εννοεί λέγοντας "Χρόνος και χώρος υπάρχει για όλους". Πως γνωρίζει κατά πόσο ο ερασιτέχνης αθλούμενος έχει απεριόριστες ώρες διαθέσιμες, ώστε αν τις δυο ώρες που πιθανό το στάδιο να είναι κλειστό να μην τον ενοχλήσει, και ότι θα μπορέσει να πάει στο στάδιο την ώρα που θα δεήσει η ομάδα να ανοίξει τις πόρτες? 

Μπορεί την ώρα που το στάδιο θα ανοίξει, επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις να τον αποτρέπουν να μεταβεί σε αυτό. Πως γνωρίζει ότι οι διαθέσιμες ώρες που θα είχε κάποιος μαθητής για να κάνει προπόνηση, δεν θα είναι αυτές που το στάδιο θα είναι κλειστό? 

Ή μήπως πιστεύει πως το χειμώνα το "κορόιδο" ο αθλούμενος θα δεχτεί να προπονηθεί όταν βραδιάσει που κάνει την εμφάνισή της η αιθαλομίχλη, επειδή τις προηγούμενες ώρες το στάδιο ήταν δεσμευμένο? Ή πως το καλοκαίρι θα πάει σε ώρες καύσωνα, επειδή τις νορμάλ ώρες για προπόνηση το γήπεδο θα είναι κλειστό? 

Είναι αυτονόητο ότι το στάδιο πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις ώρες λειτουργίας του από το πρωί ως το βράδυ όπως γινόταν πάντα, και κάθε πολίτης να μπορεί να το χρησιμοποιεί τις ώρες που βολεύει αυτόν, και όχι τις ώρες που βολεύει την ομάδα. 

Όσο και για τον "χώρο" στον οποίο αναφέρεται, τον πληροφορούμε ότι και αυτός δεν είναι ούτε απεριόριστος, και ούτε για όλους, καθώς στη ποδοσφαιρική ομάδα έχουν παραχωρηθεί και άλλα γήπεδα, Βοηθητικό, Άλλης Μεριάς κλπ, και ούτε σε αυτά ο φορολογούμενος πολίτης έχει πρόσβαση. Θα ήταν αξιοσημείωτο αν ο κ.Μουλάς έβγαζε απόφαση που θα επέτρεπε πρόσβαση σε αυτά στους πολίτες όταν το Εθνικό Στάδιο δεν είναι διαθέσιμο.

Προς το παρόν, αν η ομάδα ενοχλείται και δεν σέβεται τους αθλούμενους στο στάδιο (κάτι που επί δεκαετίες δεν συνέβαινε), ας χρησιμοποιεί τα άλλα γήπεδα που της έχουν δοθεί. Αλλά όχι το μοναδικό γήπεδο που έχουν πρόσβαση οι πολίτες, να δεσμεύεται και αυτό.

Ας κάνουνε πάντως και εμείς ως αθλούμενοι έναν απολογισμό από τη δική μας σκοπιά, όσων έγιναν στο στάδιο τους τελευταίους 14 περίπου μήνες, από τότε που παραχωρήθηκε αυτό στην ομάδα. Κατάληψη των τριών από τις 6 λωρίδες στο ύψος της Θύρας 3, από τους πάγκους των ομάδων και τη φυσούνα που κατασκευάστηκε. 

Κλειστά αποδυτήρια, απαγόρευση χρήσης του χλοοτάπητα (νομότυπα όλα αυτά). Φθορά του ταρτάν από τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά που ρίχνουν φίλαθλοι της ομάδας, και κανείς αρμόδιος ή υπεύθυνος της ομάδας δεν ενοχλείται από αυτό. Αύξηση του ποσού που πληρώνουμε ως φορολογούμενοι λόγω της αύξησης των λειτουργικών εξόδων από ύδρευση, ηλεκτρισμό κλπ, και ιδίως από τους πυλώνες όταν ανάβουν όλοι. Και ενώ τα υπομένουμε όλα αυτά χωρίς διαμαρτυρία, τώρα κατηγορούμαστε και ότι προκαλούμε ‘πελώρια αλαλούμ’. Έλεος.

Κλείνοντας, και μια και διαπιστώνουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν μας τα λέει και πολύ καλά (ευχόμαστε να κάνουμε λάθος), ας γνωρίζει ότι μόλις αναλάβει καθήκοντα, τη 1η Σεπτεμβρίου θα παραλάβει επιστολή με εκατοντάδες υπογραφές συμπολιτών μας καθώς και από σωματεία, που θα ζητάνε το αυτονόητο, ελεύθερη πρόσβαση στο στάδιο σε όλες τις ώρες λειτουργίας του. Επίσης να γνωρίζει ότι αν χρειαστεί, το θέμα θα πάρει πανελλαδική έκταση.

Ευχόμαστε στον κ.Μουλά καλή θητεία στα νέα του καθήκοντα, και η όποια αντιπαράθεση είχαμε, να ξεχαστεί σύντομα. Ευχόμαστε στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου καλή πορεία στο νέο πρωτάθλημα, και άνοδο στη Super League.