> Voliotaki: ΙΚΑ: Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν λυθεί τα προβλήματα με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΙΚΑ: Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν λυθεί τα προβλήματα με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ήδη έχει εξυπηρετηθεί το 50% των συνταξιούχων με ελλείψεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα στα οποία, το πρωί, προέκυψαν προβλήματα και εμφανίστηκαν «ουρές», ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η διοίκηση...
του Ιδρύματος θα σταθμίσει την κατάσταση και θα προχωρήσει όπου χρειαστεί σε παρεμβάσεις, ώστε «το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου, όλα τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί και να μην υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων Ιουλίου».

Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου 2013, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Εάν δηλώσουν τα στοιχεία τους μετά την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και πάλι από το υποκατάστημα, μετά την πληρωμή των συντάξεων μηνός Ιουλίου στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προβλήματα με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ εντοπίσθηκαν στα στοιχεία 40.000 συνταξιούχων (34.000 ελλείψεις ΑΦΜ και 5.000 ελλείψεις ΑΜΚΑ), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις συντάξεις του Δημοσίου.
Με ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο ΙΚΑ υποστηρίζει ότι οι ευθύνες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε «δεν βαρύνουν τους εργαζομένους, αλλά τη Διοίκηση του Ιδρύματος».

Την ίδια στιγμή, πολλοί συνταξιούχοι που πληρώθηκαν τη σύνταξη μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού διαπίστωσαν ότι δεν πληρώθηκαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβλήθηκε σήμερα με τη σύνταξη Ιουνίου ή πληρώθηκαν μικρότερα ποσά, λόγω της εφαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ για κάθε έτος διενεργείται, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το προηγούμενο έτος. Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και, αν διαπιστωθούν μεταβολές στο εισόδημα των συνταξιούχων, το ΕΚΑΣ μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να διακοπεί η καταβολή του.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αναζητήσουν, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», ποσά που έχουν δοθεί σε συνταξιούχους, οι οποίοι μετά τον έλεγχο κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται το σχετικό επίδομα ή εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά. Η απόφαση αυτή αφορά ποσά που έχουν «ήδη καταβληθεί για τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο 2013», καθώς και ποσά που έχουν καταβληθεί από «την 1n Μαΐου 2013 και εφεξής».