> Voliotaki: Και οι Βρετανοί τρέχουν στα κοινωνικά παντοπωλεία

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Και οι Βρετανοί τρέχουν στα κοινωνικά παντοπωλεία

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στις τράπεζες τροφίμων της Βρετανίας για να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Τράσελ Τραστ, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο αυτών των κοινωνικών παντοπωλείων.

Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 346.992 άνθρωποι πήγαν τουλάχιστον μία φορά στις τράπεζες τροφίμων για να πάρουν τρόφιμα τριών ημερών. Την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των δικαιούχων ήταν μόνο 128.697, καταγράφηκε δηλαδή αύξηση 170%....


"Η χρονιά 2012-13 ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' όσο περίμεναν ορισμένοι (...) Βοηθήσαμε 100.000 περισσότερους ανθρώπους απ' όσους προβλέπαμε" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Τράσελ Τραστ, ο Κρις Μολντ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τα μέσα να αγοράσουν τρόφιμα "δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός και οι συνέπειες από τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κράτους αρχίζουν τώρα να γίνονται αισθητές" πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του συστήματος πρόνοιας που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

"Οι πολιτικοί όλου του φάσματος πρέπει να αναγνωρίσουν γρήγορα την έκταση" του προβλήματος, τόνισε ο Μολντ κρίνοντας "σοκαριστικό ότι τον 21ο αιώνα στη Βρετανία υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε", κυρίως "μητέρες που στερούνται το φαγητό για να θρέψουν τα παιδιά τους".

Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων προέρχονται απ' όλο το κοινωνικό φάσμα: σύμφωνα με την οργάνωση, μόνο το 4% από αυτούς είναι άστεγοι. Τρεις στους δέκα απευθύνονται στα παντοπωλεία αυτά γιατί καθυστερεί η καταβολή των επιδομάτων τους και το 15% επειδή μειώθηκαν τα κοινωνικά επιδόματα που λάμβαναν.

Για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση η οργάνωση, που λειτουργεί κατά 90% χάρη σε δωρεές, ανοίγει τρεις νέες τράπεζες τροφίμων κάθε εβδομάδα και σήμερα διαθέτει 345 τέτοια καταστήματα σε όλη τη χώρα.