> Voliotaki: Φόβοι για κίνημα «Δεν δηλώνω» στην εφορία

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Φόβοι για κίνημα «Δεν δηλώνω» στην εφορία

Φόβοι για κίνημα «Δεν δηλώνω» στην εφορία

Πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το ενδεχόμενο πολλοί φορολογούμενοι να μην υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για να αποφύγουν την πληρωμή των φόρων, που θα είναι φέτος ιδιαίτερα αυξημένοι.

Οι ενδείξεις για το συγκεκριμένο σενάριο είναι ιδιαίτερα ισχυρές, αφού μέχρι το τέλος Ιουνίου είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων, όταν η προθεσμία για την υποβολή λήγει στις 16 Ιουνίου...


Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοίμασαν σχέδιο για τον άμεσο εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εντός της προθεσμίας. Στόχος είναι να μην καταρρεύσουν τα φορολογικά έσοδα από μια μαζική άρνηση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Το σχέδιο προβλέπει τον εντοπισμό των παραβατών. Αμέσως μετά, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα στις αρμόδιες ΔΟΥ, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν όχι μόνο το συνολικό φόρο που προκύπτει από τη δήλωση προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος.