> Voliotaki: ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

«Ψαλίδι» στο κόστος των κρατικών προμηθειών τουλάχιστον κατά 10% και μείωση των τιμών που μπορεί να ξεπερνά το 50% θα φέρει η ριζική αναμόρφωση του πλαισίου υλοποίησης των δημόσιων προμηθειών που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Οι διαγωνισμοί του Δημοσίου για προϊόντα, υπηρεσίες και δημόσια έργα θα γίνονται με ένα νέο σύστημα και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τις συμφωνίες-πλαίσιο οι οποίες ανοίγουν την πόρτα στις διαγωνιστικές διαδικασίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και κολοσσών, όπως η Microsoft....
Με τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως ανέφερε μιλώντας με δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, υπάρχει διαπραγμάτευση εδώ και δύο χρόνια να αναλάβει μέρος του λογισμικού του Δημοσίου αλλά δεν υπήρχε η κατάλληλη υποστηρικτική υποδομή για μια τέτοιου μεγέθους συμφωνία, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η χώρα μας να αγοράζει με τιμές λιανικής, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας που διαθέτει για μεγάλες κρατικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία- πλαίσιο, αυτή αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους δημόσιους φορείς -κεντρικά- να καταλήγουν σε αρχικές μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας προϊόντων με προσυμφωνημένες τιμές και προδιαγραφές με περισσότερους του ενός προμηθευτών, κάτι που γίνεται ήδη στη Γαλλία σε ποσοστό 70%. 

Μέσω αυτής της διαδικασίας οι παραγγελίες γίνονται όταν προκύπτουν ανάγκες μέσω σύντομων διαγωνισμών και μπορεί να επιτευχθεί και καλύτερη τιμή της αρχικής προσφοράς. Για μικρής αξίας επαναλαμβανόμενες αγορές θα λειτουργεί ένα παράλληλο σύστημα (ηλεκτρονικού καταλόγου) ενώ σημαντική εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε συγκεκριμένες φάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το διοικητικό συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, με διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην εισαγγελέα κ.Φλωρίδη. Η Αρχή θα ενοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις ενώ θα δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων.

Στόχος της όλης διαδικασίας είναι να κεντρικοποιηθούν οι συμβάσεις του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις υπηρεσίες (από φύλαξη έως λογισμικό) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας φορέας που να αναλαμβάνει τη διενέργεια διαγωνισμού αλλά ούτε και κανονιστικό πλαίσιο γι΄ αυτούς. Εν αντιθέσει με τις υπηρεσίες, στο κομμάτι των προϊόντων υπάρχουν κάποιες αρχές αν και δεν λειτουργεί το σύστημα κεντρικά. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή αναγκών, δεν γίνεται έγκαιρα το αίτημα δεν ενοποιούνται τα αιτήματα, κλπ.

Ήδη υπάρχει στο Διαδίκτυο η ιστοσελίδα www.agora.gov.gr μέσω του οποίου αναρτώνται όλοι οι διαγωνισμοί. Παράλληλα θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή Πολιτικής Προμηθειών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου η οποία θα έχει και τον πλήρη έλεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων. Ωστόσο τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Προστασίας Πολίτη και 'Άμυνας θα καταγράφονται σε άλλο σύστημα αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται. Ειδικότερα για τα δημόσια έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ θα υπάρξει ξεχωριστό σύστημα στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Η καρδιά του συστήματος θα είναι το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΥΔΠ) μέσω του οποίου θα εκτελούνται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για προϊόντα και υπηρεσίες με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας του με βάση το Μνημόνιο το 2013.