> Voliotaki: ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"

Αποφασισμένος να προχωρήσει την προσπάθεια μείωσης της δαπάνης στην Υγεία κατά 1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη δανειακη σύμβαση, εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου για τα επικουρικά ταμεία, τα φαρμακεία και τα γενόσημα, ο υπουργός κατήγγειλε ότι δέχεται προσωπικό πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων....

«Μέρες τώρα η ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων που δεν αφορούν όμως τις πατριωτικές υγιείς δυνάμεις του τόπου. Στον χώρο του φαρμάκου είμαστε με τους υγιείς» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε: «Σε αυτούς που πολεμούν με λάσπη, ανίερα και έχουν βρει φωνούλες να περνούν μηνύματα εγώ απαντώ με επιχειρήματα. Αυτά που ισχυρίζονται οι λασπολόγοι και οι ψεύτες δεν προκύπτουν από πουθενά. Παραπληροφορούν κινδυνολογώντας στο χειρότερο θέμα, που είναι η ασθένεια. Δεν έχω έγνοια να πείσω αυτόν που μπαίνει με προσχηματικό τρόπο στον διάλογο.»

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων θα φτάσει από το 18% στο 50% τονίζοντας ότι δεν μπορεί, σε άλλες χώρες που παράγουν οι ίδιες πρωτότυπα φάρμακα να γίνεται η αντικατάστασή τους έως και 90% και στην Ελλάδα «να υπάρχει αυτή η λυσσαλέα αντίδραση».

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης.

Ανέφερε ότι ήδη 30 περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα φέρει προς συζήτηση σχετική τροπολογία, που θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις.

Για τις δραστικές ουσίες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις, ωστόσο δεν κατάφερε να βγάλει το θέμα από τη λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Σχετικά με την απελευθέρωση των φαρμακείων, έκανε λόγο για τερτίπια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί «οι δυστροπίες δύο τριών συλλόγων να καταστρέφουν τη χώρα».