> Voliotaki: Ο απόλυτος τραπεζίτης και ο "ακριβοθώρητος" μεγιστάνας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ο απόλυτος τραπεζίτης και ο "ακριβοθώρητος" μεγιστάνας

 parapolitika.gr
Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες γύρω από το deal της Αlpha με τη Εurobank και το διαφαινόμενο ναυάγιο στη συμφωνία, φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, το αφεντικό του ομίλου της Αlpha, κ. Γιάννη Κωστόπουλο.

Στους τραπεζικούς κύκλους από χθες συζητείται έντονα πως η λιτή ανακοίνωση της Αlpha, ουσιαστικά αποτυπώνει τις διαθέσεις του κ. Κωστόπουλου, ο οποίος θέλει πάντα να διοικεί μία τράπεζα που να έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά....


Αυτός είναι ο λόγος που στην παρούσα φάση ο κορυφαίος τραπεζίτης δεν διστάζει να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, όσον αφορά τη συμφωνία με τη Eurobank. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Eurobank, κ. Σπύρος Λάτσης, δεν σχολιάζει ποτέ τα όσα συμβαίνουν στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, ακόμα και αν οι εξελίξεις αφορούν την τράπεζά του.

Τη συγκεκριμένη δουλειά έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος. Είναι κοινό μυστικό πως το ενδιαφέρον του Σπύρου Λάτση για την εγχώρια τραπεζική αγορά έχει ατονήσει τα δύο τελευταία χρόνια και το ερώτημα που δημιουργείται είναι πως θα αντιδράσει, εάν ναυαγήσει το deal με την Alpha.

Ο "πατριάρχης" του τραπεζικού συστήματος

Ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι ένας έμπειρος τραπεζίτης και η πορεία του έχει αποδείξει ότι οι όποιες του κινήσεις στο χώρο ήταν καλά μελετημένες και με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων και των πελατών της τράπεζας. Σπούδασε ναυπηγός στην Βρετανία και από μικρός λάτρευε τα σκαριά. Όταν γύρισε στην Αθήνα ανέλαβε τα ηνία της μικρής οικογενειακής τράπεζας που τότε ονομάζονταν Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να την οδηγήσει στην πρώτη δεκάδα μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων της εποχής. Το 1999 αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά της Ιονικής Τράπεζας και ο νέος όμιλος, που μετονομάστηκε σε Alpha Bank, μετετράπη σε πρωταγωνιστή της τραπεζικής αγοράς. Ο Γιάννης Κωστόπουλος, δεινός ιστιοπλόος, αποδείχθηκε εξίσου ικανός καπετάνιος στις τραπεζικές φουσκοθαλασσιές.

Ο "ακριβοθώρητος" μεγιστάνας

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λάτσης, αν και δεν ήταν αυτός που διοικούσε την «Eurobank» στο every day, εντούτοις ήταν και είναι ο ιθύνων νους. Κατόρθωσε σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει μία ισχυρή τράπεζα, είτε με την ταχύτατη ανάπτυξης των εργασιών της είτε με εξαγορές. Το όνομα Λάτσης στην Ελλάδα είναι το απόλυτο συνώνυμο του αστείρευτου πλούτου.

Ωστόσο ο Σπύρος Λάτσης έχει επιλέξει το χαμηλό προφίλ. Έρχεται, φεύγει από την Αθήνα αθόρυβα, χωρίς να τον δουν, χωρίς να το μάθουν, κάνει τις συναντήσεις του όταν είναι απολύτως αναγκαίο στο μέγαρο της Εκάλης, χωρίς να πάρει μυρωδιά κανείς. Ο ακριβοθώρητος Σπύρος Λάτσης δεν έκανε κανένα σχόλιο για το deal με τη Εurobank και προτιμά να κρατά σιγήν ιχθύος για τεκτόμενα στην τράπεζά του.

Αμαλία Κάτζου