> Voliotaki: «Πόρτα» στον Αρχιεπίσκοπο

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Πόρτα» στον Αρχιεπίσκοπο

Στο κενό εν τη γενέσει της φαίνεται να πέφτει η εξαγγελία του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ για συνάντηση, υπό την αιγίδα του, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ώστε να καθοριστεί πλαίσιο αρχών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του ενιαίου κράτους και να συναποφασιστεί κοινός υποψήφιος για τις προεδρικές του 2013.

Στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», αντέδρασε σχεδόν αμέσως το ΑΚΕΛ, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος να δηλώνει προχθές ότι «ο προκαθήμενος της Εκκλησίας για ακόμα μία φορά προκαλεί την κοινή λογική και τοποθετείται με τρόπο που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και τον λαό μας»,...

ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει καταστροφική μια τέτοια πρόταση. Ερωτηθείς για το θέμα χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν πολιτικός ηγέτης ή «πάτρωνας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά τους, και τα κόμματα που προσκλήθηκαν στη σύσκεψη, πλην του ΕΥΡΩΚΟ, έσπευσαν προχθές να απορρίψουν το ενδεχόμενο συναπόφασης με τον Αρχιεπίσκοπο για το Κυπριακό και τις προεδρικές εκλογές

. «Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ρόλο και λόγο στο εθνικό θέμα. Όμως, πρέπει να υπάρξει διαχωριστική γραμμή στις διαδικασίες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσω των συλλογικών τους οργάνων θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ενοχλημένη εμφανίστηκε και η ΕΔΕΚ, ο εκπρόσωπος της οποίας, Δημήτρης Παπαδάκης, έκανε μεν λόγο για δικαίωμα και υποχρέωση μαζί του Αρχιεπισκόπου να εκφράζει τις ανησυχίες του για το εθνικό θέμα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι θέμα που αφορά τα κόμματα, τα συλλογικά όργανα των οποίων θα πάρουν αποφάσεις, ενώ η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να παραστεί σε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. 

Έτοιμοι να συζητήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο τη βάση λύσης του Κυπριακού, όχι όμως και τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές, εμφανίστηκαν οι Οικολόγοι, η εκπρόσωπος των οποίων, Ελένη Χρυσοστόμου, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να αποφύγει ενέργειες που τελικά θα υποσκάπτουν την προσπάθεια για υποστήριξη υποψηφίου ο οποίος δεν θα προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα.