> Voliotaki: Τεστ κοπώσεως για την κυβέρνηση οι επόμενες ψηφοφορίες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τεστ κοπώσεως για την κυβέρνηση οι επόμενες ψηφοφορίες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (στις 17:00 το απόγευμα) , με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους βουλευτές για την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και της άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών....


Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταδικάσει εκ νέου τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και να ζητήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται πιέσεις να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και από κυβερνητικά στελέχη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν τον λόγο για να θέσουν ζητήματα που τους απασχολούν. Έχουν ακουστεί διαφορετικές φωνές ακόμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και για εκλογές, ενδεχόμενο όμως που απορρίπτει ο πρωθυπουργός.

Στην ΚΟ επικρατεί αναβρασμός μετά και τις αποδοκιμασίες σε εκπροσώπους της κυβέρνησης στις παρελάσεις της Εθνικής επετείου, ενώ αρκετοί βουλευτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Αναγνωρίζουν ότι περικόπτεται ένα σημαντικό κομμάτι του χρέους, όμως περιμένουν και αυτοί περισσότερες λεπτομέρειες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πυρετός συσκέψεων

Στο μεταξύ, σύσκεψη έγινε, χθες το απόγευμα, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με θέμα τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη Βουλή για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, ποιός δηλαδή θα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Οι συσκέψεις από εδώ και στο εξής θα είναι συνεχείς αφού η κυβέρνηση αναμένεται να δοκιμαστεί σε δύσκολες ψηφοφορίες.

Οι πιο σημαντικές είναι:

- Για τον προϋπολογισμό του 2012
- Για την νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις. ευρώ
- Για το φορολογικό νομοσχέδιο
- Για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων