> Voliotaki: Πρώτα το «ήπιο» σενάριο, αλλά οι απολύσεις παραμένουν στο τραπέζι

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτα το «ήπιο» σενάριο, αλλά οι απολύσεις παραμένουν στο τραπέζι

Το ήπιο σενάριο που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει ήδη τα απαραίτητα χρόνια τέθηκε από την κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση Βενιζέλου-Ρέππα με την Τρόικα, χωρίς ωστόσο να φύγουν από το τραπέζι οι απολύσεις.

Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την εκδοχή των συνταξιοδοτήσεων, όμως στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί αριθμός των 30.000 απομακρύνσεων, όπως απαιτεί η Τρόικα, θα προχωρήσουν οι απολύσεις μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων, αλλά και η εφεδρεία για...
δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συζήτηση εκτός από την εργασιακή εφεδρεία, τέθηκαν τα θέματα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και του προγραμματισμού των προσλήψεων.

Για το ενιαίο μισθολόγιο, όπως φαίνεται ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο θα μειωθεί στα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης. Μαζί με τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 2.700 ευρώ το μηνά. Γεγονός, που σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Ο κατώτατος βασικός μισθός για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, από 711 που είναι σήμερα, ώστε να πλησιάσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στην πράξη, όμως, οι καθαρές αποδοχές όσων βρίσκονται στα κατώτερα κλιμάκια θα μειωθούν, λόγω της κατάργησης πολλών επιδομάτων