> Voliotaki: Η Τουρκία διαψεύδει ισραηλινή «παρενόχληση»

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία διαψεύδει ισραηλινή «παρενόχληση»

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις δεν παρενοχλήθηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, υποστήριξε το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας «εξωπραγματικά» τα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. 

Οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν, επικαλούμενες κυπριακά δημοσιεύματα, ότι ισραηλινά μαχητικά πλησίασαν σε απόσταση 15 μιλίων τις ακτές της Μερσίνας και «παρενόχλησαν» το τουρκικό πλοίο. 
Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν μετά από την απογείωση τουρκικών μαχητικών.


Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, λέγοντας ότι «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, οι ειδήσεις περί στενής παρακολούθησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις από ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα».

Σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Μπενλί είπε πως, σε επικοινωνία που είχε το Ινστιτούτο με το πλοίο «ρωτήθηκε και το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει θέμα χαμηλών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών δίπλα από το σκάφος, ούτε και παρακολούθησης από ελικόπτερα. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει, στο οπτικό τους πεδίο, τίποτα που να τους ενοχλεί. Εάν αντιμετωπίσουν τέτοια κατάσταση, θα μας το πουν».

Τέλος, προσέθεσε πως έχει ολοκληρωθεί το 65% των ερευνών και ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι έρευνες θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο και το σκάφος θα περιμένει οδηγίες για έρευνες σε νέες περιοχές.