> Voliotaki: Θα τους αφήσουν νηστικούς στη ΔΕΘ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Θα τους αφήσουν νηστικούς στη ΔΕΘ

Νηστικοί κινδυνεύουν να μείνουν όσοι θα βρεθούν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αφού εκτός από τη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ταβερνών αναμένεται να κατεβάσουν ρολά στα καταστήματά τους το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβίου, αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Αναλυτικότερα, χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αποφάσισε έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση κινητοποιήσεις διαρκείας, ζητώντας την άμεση αναστολή του μέτρου και την επιστροφή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%. ...

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», οι εστιάτορες σκληραίνουν περαιτέρω τη στάση τους αποφασίζοντας να αφήσουν χωρίς φαγητό μέλη της κυβέρνησης και επισκέπτες.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Ιωάννης Τσάκος: «θα ξεκινήσουμε κινητοποίηση διαμαρτυρίας με κλείσιμο των καταστημάτων μας αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη και το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Εκθεσης».

Αν και τα εγκαίνια της έκθεσης Θεσσαλονίκης προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και ο τζίρος προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλός το συγκεκριμένο διήμερο, οι εστιάτορες φαίνονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με κορυφαίους νομικούς, εξετάζουν τις δυνατότητες δικαστικής προσφυγής, ώστε να κριθεί η αύξηση του ΦΠΑ αντισυνταγματική. Στην πράξη, η εφαρμογή του ενδέχεται να καθυστερήσει ή ακόμη και να μην υλοποιηθεί ποτέ, σε πλήθος επιχειρήσεων στο χώρο του καφέ και του φαγητού.

Επαγγελματίες του κλάδου, που αντιδρούν στην αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ, εκτιμούν ότι εφόσον περάσουν την αύξηση στις τιμές του καταλόγου τους θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και ενδεχομένως να κινδυνέψουν με λουκέτο.

Σημειώνεται πως ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στο 23% θα ισχύσει από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, για όλα τα είδη εστίασης και αναψυχής.