> Voliotaki: Έχασε τα δάχτυλά του – πήρε 50.000 ευρώ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Έχασε τα δάχτυλά του – πήρε 50.000 ευρώ

Το «πράσινο φως» για την είσπραξη αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ άναψε ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού 18χρονου μαθητευόμενου αρτοποιού, ο οποίος έχασε τα δύο δάχτυλά του σε ζυγοκοπτική μηχανή. 

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των δικαστών έπαιξαν οι ιδιαίτερες συνθήκες του ατυχήματος και το νεαρό τη ηλικίας του παθόντος.

Έτσι ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση με βάση την οποία είχε αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να πληρώσει ο αρτοποιός από 29.171 ευρώ σε 50.000 ευρώ....


Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περιπτώσεις μαθητείας ανηλίκων οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να τηρούν με αυστηρότητα και ευλάβεια όλους τους όρους ασφαλείας και να παίρνουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του μαθητευόμενου εργαζόμενου.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο αρτοποιός εργοδότης όχι μόνο δεν απέτρεψε τον μαθητευόμενο να χρησιμοποιεί την επίμαχη μηχανή, αλλά αντίθετα τον υποχρέωνε, γνωρίζοντας τους κινδύνους, να την καθαρίζει, απειλώντας τον 18χρονο ότι αν δεν το έκανε θα τον απέλυε ή θα του μείωνε τις αποδοχές.