> Voliotaki: Ο απολογισμός των χτεσινών και προχτεσινών επεισοδίων

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο απολογισμός των χτεσινών και προχτεσινών επεισοδίων

Συλλήψεις, προσαγωγές, τραυματισμοί και υλικές ζημιές

Κατά τη διάρκεια των χτεσινών και προχτεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε τριάντα οκτώ συλλήψεις και 75 προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκαν συνολικά 131 αστυνομικοί, (82 την Τρίτη και 49 την Τετάρτη), οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Επίσης προκλήθηκαν φθορές σε υαλοπίνακες και προσόψεις δύο ξενοδοχείων, οκτώ καταστημάτων, τριών τραπεζών, ενός Ιερού Ναού, καθώς και σε ένα περίπτερο και δύο οχήματα τύπου VAN ιδιωτικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από πυρκαγιά.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ομάδες ατόμων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, κράνη, και άλλα μέσα, «είχαν παρεισφρήσει σε συγκεντρώσεις και πορείες, επιτίθεντο με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων».


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατά τις επιθέσεις χρησιμοποιούσαν αντικείμενα βόμβες μολότοφ, πέτρες, μεγάλα κομμάτια μάρμαρα που αποκολλούσαν από κτίρια και πεζοδρόμια, λοστούς, ξύλινα ή μεταλλικά κοντάρια, σφυριά, σφεντόνες, και άλλα συναφή μέσα.


Επιπλέον χρησιμοποίησαν συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, μεγάλο αριθμό καπνογόνων και πυροσβεστήρες κόνεως, που εκτόξευαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων για να περιορίζουν το οπτικό τους πεδίο και να δυσχεραίνουν την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση».


Χθες το βράδυ, ομάδα αγνώστων ατόμων εντόπισε στη Λεωφόρο Αμαλίας Αστυφύλακα με πολιτική περιβολή, ο οποίος μετέβαινε πεζός για εκτέλεση ένστολης διατεταγμένης υπηρεσίας στον περίβολο της Βουλής. Τα άτομα κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και ο Αστυφύλακας καταδιωκόμενος εισήλθε στον υπόγειο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου του απέσπασαν βίαια ένα σακβουαγιάζ μέσα στο οποίο είχε το υπηρεσιακό του πουκάμισο, παντελόνι, πηλίκιο, ζώνη, αστυνομική ράβδο και δύο γεμιστήρες των 10 φυσιγγίων.