> Voliotaki: Έλσα: Η εθνική μας babysitter

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Έλσα: Η εθνική μας babysitter

Η βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ είναι παλιά οικογενειακή φίλη των Παπανδρέου και, παρότι η πολιτική σχέση που υπήρχε από την περίοδο σχεδόν αμέσως μετά τον πόλεμο διακόπηκε το 1965 με την Αποστασία, διαφαίνεται ότι οι δρόμοι τους μπορεί να ξανασυναντηθούν κατά κάποιον τρόπο και με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τη συνολική στάση απέναντι στην οικονομική κρίση, με την κυρία Παπαδημητρίου να φέρεται διατεθειμένη να στηρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού.
Η σχέση των δύο οικογενειών ξεκινά από τη δεκαετία του 1960 και τα χρόνια της Ένωσης Κέντρου, όταν ο πατέρας της νυν βουλευτού Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν στέλεχος του κόμματος του οποίου την ηγεσία είχε ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού. ...


Η σχέση αυτή ενδυναμώθηκε όταν η σημερινή βουλευτής Αργολίδας σπούδαζε Αρχιτεκτονική στο διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ, έχοντας μάλιστα καθηγητή τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η κυρία Παπαδημητρίου μόλις είχε αποφοιτήσει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της.
Η νεαρή τότε φοιτήτρια είχε την τύχη να είναι «προστατευόμενη» του επιφανούς οικονομολόγου και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας, με δεδομένη την καλή οικογενειακή σχέση, η οποία παραλίγο να διαταραχθεί εξαιτίας της επιλογής του πατέρα της το 1965 να ακολουθήσει τους αποστάτες και τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας μάλιστα και υπουργικό χαρτοφυλάκιο για λίγους μήνες.
Έτσι εξηγείται γιατί η κυρία Παπαδημητρίου με το κεντρώο πολιτικό προφίλ βρέθηκε τελικά στη Ν.Δ. και όχι στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Η καλή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο οικογένειες είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα η κυρία Παπαδημητρίου να αναλαμβάνει τότε το baby sitting των παιδιών Παπανδρέου, προκειμένου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και η Μαργαρίτα να έχουν ξέγνοιαστες εξόδους.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τη βουλευτή της Ν.Δ. και συζητούν σε πολύ θερμό κλίμα όταν συναντιούνται εκτός Κοινοβουλίου.
Στην πραγματικότητα η σχέση αυτή αναθερμάνθηκε τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες. Πρωθυπουργός και «γαλάζια» βουλευτής έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και ανταλλάσσουν απόψεις. Και οι δύο περνούν δύσκολες στιγμές.
Ο μεν κ. Παπανδρέου έχει το σισύφειο έργο με την οικονομία της χώρας, αλλά και την κοινωνική και εσωκομματική αντίδραση, η δε κυρία Παπαδημητρίου νιώθει ξένη στο ίδιο της το κόμμα.
Η βουλευτής ήταν από πάντα πολιτική φίλη με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με σταθερό και δεδομένο πλαίσιο πολιτικών απόψεων. Ούσα φιλελεύθερη και κεντρώα κατά βάση, όχι απλώς δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη Ν.Δ. του κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά αισθάνεται κάθε μέρα εδώ και καιρό ότι βρίσκεται σε άλλο δρόμο από εκείνον που τραβά το κόμμα της.