> Voliotaki: Άγιος με το... στανιό

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Άγιος με το... στανιό

Με μια αγρυπνία απόψε στη Ρώμη θα ξεκινήσουν επίσημα οι εορτασμοί για την οσιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, το τελευταίο στάδιο πριν από την αγιοποίηση του κατά κόσμον Καρόλου Βοϊτίλα, την οποία το Βατικανό επιδιώκει σώνει και καλά....

Παρούσα στην αγρυπνία θα είναι και η Γαλλίδα μοναχή, η θεραπεία της οποίας θεωρήθηκε από το Βατικανό ως το θαύμα που χρειαζόταν για να προχωρήσει στην οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου. Η θαυματουργή θεραπεία της μοναχής, αποτελεί και το βασικό επιχείρησημα για την αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου ΄Β. Η αδελφή Μαρί Σιμόν Πιερ έπασχε από Πάρκινσον αλλά θεραπεύτηκε τον Ιούνιο του 2005, σύμφωνα με την εκκλησία κατόπιν θαυματουργής παρέμβασης του πρώην πάπα, ο οποίος είχε πεθάνει στις 2 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Ο Ιωάννης Παύλος έπασχε και αυτός από την ίδια ασθένεια.

Η αγρυπνία θα τελεστεί στο Σίρκους Μάξιμους, το ρωμαϊκό αρματοδρόμιο, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της οκτώ εκκλησίες της ιταλικής πρωτεύουσας θα παραμείνουν ανοιχτές όλη τη νύχτα για να δέχονται όσους προσκυνητές επιθυμούν να προσευχηθούν.

Αύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένη η τελετή οσιοποίησης, στην οποία θα χοροστατήσει ο πάπας Βενέδικτος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Στην τελετή αναμένεται να παραβρεθούν δεκάδες ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, όπως ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, οι βασιλείς του Βελγίου Αλβέρτος Β΄ και Πάολα, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Στη Ρώμη έφτασε σήμερα και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, προκειμένου να παραστεί στην αυριανή τελετή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τον Μουγκάμπε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του απαγορεύει να ταξιδεύει σε χώρες-μέλη της. Όμως το Βατικανό είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και δεν μετέχει στην ΕΕ.

Ο 87χρονος Μουγκάμπε είναι καθολικός και είχε παραστεί το 2005 και στην κηδεία του πάπα. Τότε μάλιστα είχε προκληθεί σκάνδαλο όταν ο πρίγκιπας Κάρολος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, έκανε χειραψία μαζί του.

Ερωτώμενος για την παρουσία του Μουγκάμπε στο Βατικανό, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, σημείωσε ότι «η Ζιμπάμπουε είναι ένα κράτος με το οποίο η Αγία Έδρα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κάτι για να κρύψουμε» όσον αφορά την παρουσία του Μουγκάμπε εκεί, μαζί με πολλούς άλλους ηγέτες απ' όλο τον κόσμο.