> Voliotaki: Γιά πρόωρες εκλογές κάνουν λόγο οι Financial Times

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Γιά πρόωρες εκλογές κάνουν λόγο οι Financial Times



Θετικά είναι τα σχόλια των F.T. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας τονίζεται ότι είναι νωρίς να βγαίνουν συμπεράσματα περί αποτυχίας των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης.


Στην εφημερίδα τονίζεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα οδεύει για πρόωρες εκλογές, που δικαιωματικά αξίζει να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου....


Μεγάλη επιτυχία θεωρείται, η μείωση του ελλείμματος πέρυσι, κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,4% του Α.Ε.Π.

«Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά» εκτιμά η εφημερίδα, ενώ τονίζεται ότι μακροπρόθεσμα, αυτό που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη μιας κουλτούρας ανταγωνιστικότητας που θα είναι αρκετά ωφέλιμη για την οικονομία της χώρας, «απελευθερώνοντάς την από προνομιούχες ομάδες όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Δουλειά του Γιώργου Παπανδρέου είναι να πείσει τη σιωπηρή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν επωφελούνται από εσωτερικά συμφέροντα ότι τελικά θα κερδίσουν από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει επίσης να συγκρατήσει τη δυσαρέσκεια υπουργών που ανησυχούν ότι η πολιτική τους καριέρα απειλείται διότι οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν τις ευκαιρίες πελατειακών σχέσεων με ψηφοφόρους», αναφέρει η εφημερίδα καταλήγοντας ότι ενδέχεται η χώρα να πάει σε εκλογές πριν το 2013.

Στη στήλη Lex των Financial Times, εξάλλου, σε σχόλιο με τίτλο «Ελλάδα: πιο αργά, πιο χαμηλά, πιο αδύναμα» επισημαίνεται ότι, παρά τα θετικά βήματα που σημειώνονται, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα μοιάζει με το μύθο του Σίσυφου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κατανάλωση το περασμένο έτος ήταν «ετοιμοθάνατη», η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αρκετά χαμηλή, οι εξαγωγές αδύναμες και η φοροδιαφυγή ισχυρή. Παράλληλα, όπως εκτιμήθηκε, η ανεργία στην Ελλάδα ίσως φτάσει στο 15% το 2012.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το βάρος του χρέους για την κυβέρνηση παραμένει Ολύμπιο, με προοπτική να φτάσει στο 150% του Α.Ε.Π. και ενώ οι ανάγκες αναχρηματοδότησής του είναι τεράστιες τα επόμενα χρόνια.